fbpx

Succes en mislukking zijn beide het resultaat van een bepaalde denkwijze en daaropvolgend handelen – of het uitblijven daarvan.

Dit zijn de 12 meest voorkomende oorzaken van mislukking:

Wanneer je geen duidelijk doel hebt dwaal je doelloos door het leven. De meeste mensen zijn niet bewust bezig met het stellen en behalen van concrete doelen. Het maakt niet uit of die nu groot of klein zijn; als je niet exact weet waar je naartoe gaat, ben je ook niet gemotiveerd om gericht en zorgvuldig om te gaan met je tijd en aandacht. Dan is de kans zeer groot dat je ergens terecht komt waar je niet wilt zijn.

Concentreer je op wat je echt wilt. Mensen die wel duizenden ideeën hebben, voeren er zelden een uit. Versnipperde aandacht leidt tot verwarring en verlies. Succes betekent prioriteiten stellen. Bepalen wat jij belangrijk vindt en daar je tijd en gerichte aandacht aan besteden. Een ding heel erg goed doen – en niet van alles half, of helemaal niet. Je kunt geen specialist zijn in ‘van alles’. Maak weloverwogen keuzes. Bepaal duidelijk wat je wilt. Verspil geen tijd en laat je niet afleiden door schijnproblemen. Ga recht op je doel af. 

Angst is een verraderlijke vijand die toeslaat op momenten dat je mentaal zwak bent. Waar ben je echt bang voor? Weet dat angst vooral ontstaat als je niet helder hebt wat je wilt en je niet duidelijk weet wat je doel is. Wanneer je merkt dat je wordt belemmerd door angst, stel jezelf dan deze vraag: wat is het allerergste dat er kan gebeuren? Maak het in je hoofd niet erger dan het is. Zie hoe het is, blij bij de feiten!

Gebrek aan besluitvaardigheid is een veelvoorkomende oorzaak van mislukking. Besluiteloosheid gaat over in twijfel en groeit daarna uit tot angst. Het is me opgevallen dat twijfelaars nogal eens van mening zijn dat ze vaak pech hebben en nooit eens het geluk aan hun zijde vinden. Ironisch genoeg blijkt dat twijfelaars achteraf vaak het gevoel hebben dat ze de verkeerde beslissing hebben genomen. Hoe meer keuze, hoe moeilijker het wordt. Hoe meer er op de menukaart in het restaurant staat, des te lastiger het is om te kiezen. 

Je hebt alleen controle over jezelf als jij zelf beslissingen neemt. Accepteer dan ook de consequenties van je keuze. Als jij geen keuze maakt in wat je wilt, zal iemand anders – of de tijd – die keuze voor je maken. Ben je bang om de verkeerde keuze te maken? Het stellen van een goede vraag is het tovermiddel om helderheid te verkrijgen. Maak het niet onnodig ingewikkeld en vertrouw op je gevoel.

Besluiteloosheid kent een onheilspellende handlanger: uitstel. Als dit tweetal greep op je krijgt ben je verloren. Wachten op de juiste dag is net als wachten op een bus die nooit komt. Tijdens eindeloos wachten op het juiste moment of op een gunstige gelegenheid gaan kansen ongemerkt aan je voorbij. Wacht niet, nu is altijd het goede moment. Succesvolle mensen twijfelen zelden of nooit. Ze beslissen snel, maar weloverwogen, en stellen een besluit niet snel bij.

Veel mensen zijn van nature gemakzuchtig en lui. Het liefst willen we veel verdienen en daar niet al te veel voor doen. Zo werkt het niet. Discipline en doorzettingsvermogen staan aan de basis van elk succes. Als je opgeeft voordat je je doel hebt bereikt, slaag je nooit. Ook dit klinkt vanzelfsprekend en toch merk ik steeds weer dat veel mensen op dat punt afhaken. 

Als je wilt winnen, zul je intensief en langdurig moeten trainen. Velen geven het halverwege op en slechts een enkeling is voldoende gedreven de finish te halen. Discipline is zelfbeheersing. Het betekent dat je afspraken maakt met jezelf en dat je je daaraan houdt.

Passie is de brandstof van je verbeelding, de drijvende kracht die je nodig hebt om je dromen waar te maken. Passie komt vanuit je diepste binnenste. Het is grenzeloos enthousiasme. Het is een aanstekelijke energie die afstraalt op de mensen om je heen. Wat je doet maakt niet uit, maar doe het met passie en aandacht. Als je niet wordt gedreven door een brandend verlangen, kun je niet boven jezelf uitstijgen en tot grote prestaties komen.

Veel mensen beginnen enthousiast, maar maken niets af. Bij de eerste tekenen van mislukking zijn ze vaak geneigd om op te geven. Maar wanneer je doorzet totdat iets lukt, kun je niet mislukken. De basis van doorzettingsvermogen is wilskracht: een essentiële factor bij het omzetten van een verlangen in een gewenst resultaat.

Wanneer je je intense verlangen combineert met volharding ontstaat een vrijwel onoverwinnelijke bron van kracht. Als je niet wordt gedreven door een brandend verlangen, kun je niet boven jezelf uitstijgen en tot grote prestaties komen.

Mensen met een negatieve instelling hebben ook een negatieve uitstraling. Daarmee krijg je weinig voor elkaar bij andere mensen. En om succes te behalen zul je moeten samenwerken met andere mensen. Succes bereik je nooit zelfstandig. 

Zorg voor een positieve mentale instelling. Dat is veel meer dan alleen positief denken. Je moet positief zijn, denken en handelen. Als je oprecht positief in het leven staat zul je merken dat jouw energie, jouw vonk, vanzelf op andere overspringt. Door een krachtige, positieve uitstraling zul je mensen en situaties aantrekken die je verder op weg kunnen helpen.

Je kunt nooit groter worden dan de gedachten die je hebt. Dat betekent dat je gedachten je grootste beperking zijn. Beperkende gedachten plaatsen ons achter fictieve tralies. Magie komt tevoorschijn buiten je comfortzone, maar zolang jij niet over de drempel van je voordeur durft te stappen, zul je nooit genieten van de wonderlijke buitenwereld.

 Helaas zijn de meeste mensen van jongs af aan geprogrammeerd met tal van beperkende gedachten. Er is ons voorgehouden wat wel en niet mogelijk is. Als jij denkt dat iets niet mogelijk is, dan zal dat zo zijn. Maar dat moet wel een absolute overtuiging zijn. Als jij jezelf voor de gek houdt door te doen alsof je in iets gelooft waarvan je diep vanbinnen niet echt overtuigd bent, werkt het niet.

Ons schoolsysteem en onze maatschappij zijn ingesteld op middelmatigheid. Het wordt ons meestal niet in dank afgenomen als we boven het maaiveld uitsteken. Veel mensen zijn bang om beter te zijn dan een ander, bang voor kritiek en diep vanbinnen ook bang voor succes. Logisch, want op succes worden wij niet voorbereid. Als je geen stap voorwaarts wilt maken in je leven, dan blijf je eeuwig waar je bent. Prima, zolang je daar tevreden mee bent. Wil je meer, dan zul je beslissingen moeten nemen die je boven de middelmaat uittillen. 

Ons bestaan is onderdeel van de natuur en de natuur is altijd in beweging. De natuur benut altijd haar maximale potentieel. Een boom stopt nooit halverwege met groeien, omdat hij het wel best vindt. Een rups denkt niet: ‘Al die moeite doen om een vlinder te worden? Dat lukt me toch niet. Nee, ik kruip gewoon verder.’ En dit is wat veel mensen helaas doen: door het leven kruipen, terwijl ze een vlinder kunnen worden. Terwijl ze hun schoonheid kunnen tonen aan de wereld. Terwijl zij hun vleugels kunnen uitslaan om uit te vliegen.

Gebrek aan eigenwaarde is een van de meest voorkomende problemen. Mensen met een gebrek aan eigenwaarde of zelfrespect hebben meestal ‘last’ van meerdere oorzaken van mislukking. Te weinig of geen zelfvertrouwen, geen zelfdiscipline, besluiteloosheid, denken in beperkingen, angstig, onzeker en negatief gedrag. Ze onderschatten zichzelf voortdurend. Ze hebben een laag energieniveau. Ze zijn bang om zichzelf zichtbaar te maken. Ze kunnen zichzelf niet op waarde schatten, dus ze vragen en krijgen veelal te weinig betaald en voelen zich daardoor ook vaak misdeeld of benadeeld. 

Maar misschien is de grootste oorzaak van gebrek aan eigenwaarde: niet geloven in jezelf. Daardoor geef je de controle uit handen aan anderen, aan verwachtingen van anderen en ‘wat anderen vinden’. Dit wankele en zwakke zelfbeeld is het resultaat van jarenlange negatieve conditionering. Heb je een gebrek aan eigenwaarde, dan heb je ook weinig zelfvertrouwen. En dat betekent dat je snel zult twijfelen en geen keuzes durft te maken. En het zijn keuzes die de richting van je leven bepalen. Als je niet exact weet wat je wilt, kun je niet bepalen hoe je iets moet doen en slaat de onzekerheid toe. Om meer helderheid te krijgen zul je eerst goede, gerichte vragen moeten stellen. Dat zal je inzicht geven en daaruit ontstaat meer zelfvertrouwen. En vanuit dat zelfvertrouwen zal je eigenwaarde toenemen.

Als je excuses altijd groter zijn dan je doelen en je dromen, dan kun je je dromen nooit waarmaken. Mensen die niet zo succesvol zijn als ze zelf zouden willen, of zich slachtoffer van alles voelen, hebben vaak een gemeenschappelijk kenmerk: ze hebben altijd een excuus om hun falen te rechtvaardigen. Ze maken dankbaar gebruik van het woord ‘als’. Als ik meer geld had, als ik dezelfde kansen had gehad, als ik eens geluk had, als ik meer tijd had, als de omstandigheden beter waren, als ik geen kinderen had, als alles niet altijd tegen zat, als ik eens wat meer hulp zou krijgen, als ik niet zo hard hoefde te werken, als…

Als jij de moed hebt om de waarheid onder ogen te zien en eerlijk te zijn naar jezelf, dan gooi je alle excuses overboord en neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven en je eigen daden. Het toverwoord is ‘doen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *