fbpx

‘Management is dingen goed doen; leiderschap is de goede dingen doen’.

Een manager probeert zo efficiënt en zo succesvol mogelijk de ladder te beklimmen. Een leider kijkt eerst of de ladder tegen de goede muur staat.

Het volgende voorbeeld geeft aan hoe belangrijk het verschil is. De mensen die produceren, banen zich een weg door de jungle. Zij lossen de problemen op. Zij kappen het kreupelhout.

De managers staan achter hen en houden de kapmessen scherp. Zij bepalen de route en maken werkschema’s.

De leider is degene die in de hoogste boom klimt, de hele situatie overziet en roept: ‘Verkeerde jungle!’ .

Maar wat wordt er vaak teruggeroepen door de managers en de mensen die druk bezig zijn met de productie: ‘Mond houden! Het gaat uitstekend!’ Mensen zijn als individu, in groepen en bedrijven vaak zo druk met kreupelhout kappen, dat ze zich niet eens afvragen of ze in de juiste jungle zitten.

Maar door de snel veranderende omstandigheden waarin we leven, is effectief leiderschap belangrijker dan ooit. We hebben behoefte aan visie en richting. Meestal weten we niet hoe het terrein wat voor ons ligt eruit ziet en ook niet wat we nodig hebben om erdoorheen te komen.

Veel hangt af van het beoordelingsvermogen op het moment zelf. Maar we hebben altijd houvast aan ons innerlijk kompas.

Effectiviteit is niet afhankelijk van de hoeveelheid energie die we investeren, maar van de vraag of we dat in de goede jungle doen. Om een totale verandering binnen je bedrijf mogelijk te maken is op de eerste plaats leiderschap vereist en dan pas management.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *